söndag 26 februari 2012

Sthlmsgentrifiering

Jag vill rekommendera en dokumentär, "Händelser vid Slussen", som finns att se på Svt play till och med den 8:e mars. Dokumentären handlar om de stora förändringar som som planeras vid Slussen i Stockholm och behandlar rätten till staden, displacement, filtrering och gentrifiering, utan att använda begreppen.

Johan Palmgren, som ansvarat för foto, ljud, regi och produktion, visar de olika världar som ryms på en och samma plats; de två arkitektfirmorna som ritar det nya Slussen, ”slussenkramarna” som ihärdigt demonstrerar och överklagar, bartendern som blickar ut från restaurang Gondolen och kritiskt konstaterar att härbärget fått stänga medan man nu har planer på ett operahus.

Under viadukten bor sedan tjugo år en man som ser Slussen som sitt hem, han sover där, har ett litet bibliotek, badar i kanalen och är fast besluten att bo kvar även efter nybyggnationen. Den frisör som arbetar vid Slussen konstaterar att det håller på att vittra sönder och att något behöver göras, samtidigt som han misstänker att förfallet satts i system inför rivningen.

Den här dokumentären visar hur levande och rikt Slussen är, jag upplevde det inte så när bodde i Stockholm och ofta passerade där. Då såg jag det mer som en nedgången plats där de gulkaklade gångarna lämpade sig perfekt för överfall. Det slitna var samtidigt det som var intressant och hade karaktär när vi skulle ta bilder med bandet jag var med i. Det finns mycket att säga om den här platsen och processen, många har tyckt och känt starkt och mycket. Här är en länk till dokumentären;
http://svtplay.se/v/2703112/dokumentarfilm/handelser_vid_slussen?sb,p115254,4,f,-1
/Maria Ottoson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar